Møt Nysgjerrigper-er på forskerfest!

I dag starter Forskningsdagene 2015, Norges nasjonale forskningsfestival. Flere steder kan du også treffe på Nysgjerrigper!

16. sep 2015 05:00
Forsker forklarer på forskningstorget Foto: Bård Gudim

Forskningsdagene har mat som tema i år, for dette er noe som alle mennesker på jorda trenger. Mat angår alle, hver dag! Vi spiser mat, vi handler mat, vi lager mat - og noen har for lite mat.

Forskning på og om mat er derfor viktig å vise fram, og de neste 11 dagene inviterer alle slags forskere deg til fest. Kom og se, hør og gjør det som forskere holder på med til vanlig!

Jente studerer mark med lupe (Hovedtekstbilde)Foto: Jon Solberg, Norges forskningsrådFinn festen nær deg 

Noen forskere står på torg, andre er på båt eller ute i naturen. Festen har 1000 arrangementer på 100 steder i landet. Nysgjerrigper er til stede med stand noen steder, og andre steder kan du få Nysgjerrigpers Matspesial.

På Forskningstorgene i Bergen, Oslo og Finnsnes forteller Nysgjerrigper-er om egen forskning som de deltok i Årets Nysgjerrigper 2015 med. Her får du også Nysgjerrigpers undringskort, så du selv kan lete etter gode spørsmål!

På bibliotekene i Bergen, Sandvika og Hemsedal vil det under hele Forskningsdagene være utstilling av lokale Nysgjerrigper-prosjekter, og noen steder vil også elevene komme og presentere funnene sine.

I Bodø og Mo i Rana går Nysgjerrigperdagen av stabelen, og inviterte 5. og 6. klassinger vil få gjøre eksperimenter presentert av lokale bedrifter og institusjoner.

Bor du et annet sted? 

Ikke fortvil dersom Nysgjerrigper ikke har et arrangement nær deg - mye av det andre som skjer er spesielt lagd for barn og unge! Gjør et søk blant arrangementene på Forskningsdagenes nettsider og finn noe i nærheten av der du bor!

Nysgjerrigpers spørsmålstegnFoto: ILL: Melkeveien designkontorSulten på svar?

Når du leter etter svar, dukker det gjerne opp nye spørsmål. Husk at dere som går i barneskolen kan forske selv og delta i konkurransen Årets Nysgjerrigper. Bruk oppskriften Nysgjerrigpermetoden for å skjønne hvordan dere går frem når dere forsker. I år oppfordrer vi dere også til å forske på noe som har med mat å gjøre - og da passer det jo godt å dra på Forskningsdagene, som har mat som tema!