Former maten oss?

Nordmenn og tyskere tenker litt annerledes enn kinesere og japanere. Noen forskere tror at maten vi dyrker, kan være med på å gjøre oss forskjellige.

Folk rundt om i verden spiser ikke det samme. Her i landet er det vanlig å gomle brødskiver med brunost og leverpostei, mens japanerne skuffer innpå med rå fisk og ris. Og det er ikke bare maten som er forskjellig.

risbønder

Det er forskjell på å dyrke ris og å dyrke hvete. Kan det gjøre noe med menneskene som dyrker den? Foto: Shutterstock 

Tenker ulikt

Forskere har funnet ut at nordmenn og japanere tenker litt ulikt også. I Norge og landene i Vesten er folk mer individualistiske. Det betyr at det er viktig for oss å være enkeltpersoner. Vi liker å bestemme selv, og vi føler at hver og én av oss er spesiell. I Japan og andre land i Østen synes mange derimot at det er gruppen som er viktigst. Ofte vil de heller følge gruppen enn å skille seg ut eller bestemme selv.

Nylig stilte noen forskere et spennende spørsmål: Kan maten vår være en av grunnene til at vi tenker forskjellig? Da de undersøkte saken, fikk de et temmelig sprøtt svar: Ja!

Ris eller korn

Det er nok ikke slik at brødskiver gir oss andre tanker enn det ris gjør. I stedet handler det om hva vi dyrker, tror forskerne. For her hvor vi spiser mye brød, må vi dyrke hauger av hvete. Mens der folk eter mest ris, må bøndene dyrke ris. Og det å dyrke ris og hvete – det er jammen to helt ulike ting!

rismarker

Ris må vokse i vann. Bøndene bygger demninger og vanningsanlegg, og må samarbeide tett. Foto: Shutterstock 

Ris krever samarbeid

Hvete er ikke så vanskelig å dyrke. Du trenger et jorde, såkorn, og noen få mennesker til å hjelpe deg med å så og høste kornet. Da er det verre med ris. Den må nemlig vokse i vann. Risbøndene må sørge for at alle rismarkene er oversvømt av vann så lenge risen vokser. Det er litt av et styr. De må bygge demninger og vanningsanlegg. Dessuten må bøndene samarbeide slik at det blir nok vann til alle. Har du tenkt å dyrke ris, trenger du ikke bare et par hjelpere. Du trenger en hel landsby!

Dette fikk vitenskapsfolkene til å lure: Kan den vanskelige risdyrkingen ha gjort mennesker i Østen mer opptatt av å følge gruppen?

Smart undersøkelse

Og så gjorde forskerne en smart undersøkelse i Kina. Der dyrker folk nemlig ris i noen områder, og hvete i andre områder. Dermed kunne forskerne sammenlikne kinesere i risområder med kinesere i kornområder. Og ganske riktig: Folkene som kom fra steder der de dyrket mest ris, var også mer opptatt av å følge gruppen.

Publisert i Nysgjerrigper Matspesial (pdf)