Det norske matbordet

På historiske museer kan vi se hvordan folk i Norge har gått kledd, hvordan de bodde, og hvilke redskaper de brukte langt tilbake i tid. Maten er det ikke like enkelt å stille ut. Her får du litt norsk mathistorie.

Kjøttkaker (Ingressbilde) Foto: Scanpix

De første nordmennene spiste den maten de kunne dyrke, fiske, plukke eller fange der de bodde. Skjell fra havet var viktig mat i steinalderen. Reinsdyrkjøtt også. Da klimaet ble mildere etter istiden, kom reinen ut til kysten for å beite. Det var for 10 000 år siden. Noen tusen år senere ble nordmannen bonde. Ville kuer, geiter og sauer ble temmet til husdyr og slaktet.

Saltet og tørket

Folk hadde verken kjøleskap eller fryseboks, så kjøtt av sau og svin ble hengt til tørk som spekeskinker, fenalår eller pinnekjøtt. Fisken ble saltet eller tørket. Maten lagret folk i kalde kjellere eller i stabbur.

spekeskinke.jpg

Tørrfisk til Europa

Tørrfisk (Hovedtekstbilde)Lutefisk er laget av tørrfisk som er vannet og lagt i lut før den blir skylt og kokt. Da er den geleaktig og lysegul.
Foto: Shutterstock
Etter hvert ble fisken handelsvare. I vikingtiden på 800-tallet var handelsmannen Ottar en av de første som solgte tørrfisk ut i Europa. Tørrfisk er usaltet torsk som henger på hjell i månedsvis mens vind og sol tørker fisken. Tørkingen gjør fisken holdbar i årevis.

Mektig på fisk

Lofotfisket gjorde Nord-Norge mektig på 1200-tallet. Da trengte flere folk i Europa mat. Samtidig innførte kirken fastedager. På fastedagene var det forbudt å spise kjøtt, men ikke fisk. 

Urter og grønnsaker

På omtrent samme tid besøkte norske adelsmenn klostre sør i Europa. Der dyrket munker urter, frukter og grønnsaker som de brukte både som mat og som legemidler. Løk, kål, neper og erter var ikke vanlig i det norske kostholdet den gangen. Disse grønnsakene tok adelsmennene med seg til Norge.

Kasse med poteter (Hovedtekstbilde)Foto: Shutterstock

Poteten kommer!

Først mange hundre år senere kom poteten til Norge. Utpå 1800-tallet ble potet brukt til å lage lefser, lomper, stapper og andre retter. Det ble lenge servert poteter til de fleste måltider: til frokost kunne folk spise poteter sammen med flesk eller sild, og til kvelds ble det gjerne servert kald potet med melk.

Tekniske hjelpemidler

Tekniske hjelpemidler endret hvilken mat folk spiste. Kjøttkvernen sørget for at kjøttkaker ble populær i hele befolkningen fra 1850. Kjøttkaker i brun saus er fortsatt den mest populære middagsretten i Norge!

Flyttet til byene

I forrige århundre flyttet folk inn til byene for å arbeide. Maten handlet de i butikker. Slik forandret også kostholdet seg. Sukker og sirup ble del av maten. Folk spiste mer egg og drakk mer melk. Unge kvinner ble utdannet på husmorskoler og tok over matlagingen i huset. Ny mat ble servert til middag, ofte til skepsis fra de eldre i huset.

Mat utenfra

På 1960-tallet fikk folk bedre økonomi og begynte å reise mer. Da endret også matvanene seg. På 70- og 80-tallet begynte folk å spise helt ny mat. Ris og pasta ble alternativer til poteter, kjøttdeig ble brukt til pizza og taco, kylling og laks ble vanligere, brødet ble grovere, sausene lettere og grønnsakene flere.  Stekt frossenpizza (Hovedtekstbilde)Det var først da foreldrene dine vokste opp for 30-40 år siden at pizza ble vanlig mat i Norge. Før det var det sett på som en eksotisk rett.
Foto: Shutterstock

Ferdigmat

I dag spiser vi mer ferdigmat enn tidligere. Forskerne mener det er fordi familiene er blitt mindre, det er flere som lever alene og både mor og far er i arbeid utenfor hjemmet. Men den mest populære ferdigmaten er den som er basert på kjente og "gammeldagse" retter fra norsk kosthold – retter av fisk og kjøtt. 

Publisert i Nysgjerrigper Matspesial 2015