Slu skrekksnegle

Hvordan skal en treg snegle klare å fange en kjapp fisk som fyker forbi? Trikset er å sprute ut en cocktail av gift og insulin.

Sneglen conus geographus Den slu sneglen bruker gift og insulin for å sette fisk ute av spill. Foto: University of Utah.

Forskerne har lenge visst at den trege jegeren Conus geographus har et triks på lager: Den spruter giftstoffer ut mot fisker som svømmer i nærheten. Men nå har forskerne oppdaget at sneglen ikke bare lager gift. Den pøser også ut noe mer: masse insulin.

Trenger insulin

Insulin er et stoff som mange fisker og dyr har i kroppen sin. Mennesker også. Det er dette stoffet som sørger for at næringen fra maten kommer inn i alle cellene i kroppen vår. Derfor trenger vi insulin for at muskler og andre kroppsdeler skal virke. Men for mye insulin er ikke bra. Det gjør oss veldig trege og slappe.

Gjør fiskene seine

Nå mener forskerne at sneglen skyter ut hauger av insulin mot fiskene for å gjøre dem seine og slitne. Slik kan sneglen enkelt strekke ut den lange munnen i ro og mak, og fange de matte byttene.

snegle angriper fisk

Sneglen Conus geographus skyter ut gift og insulin mot fisk. Deretter kan den spise fisken i ro og mak. FOTO: UNIVERSITY OF UTAH 

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-2015