Fugleforsker på ski

Med ski på beina og kvitring på høyttaleren forsket Ingunn Solbakken på småfugl i skogen.

Granmeis stor (Ingressbilde) Granmeis, en av fuglene Ingunn tittet på. Foto: Ingunn Solbakken

I Norge hogger vi ned mye trær. Hva betyr dette for de bittesmå fuglene som bor i skogen om vinteren? For å finne svar spente forskeren Ingunn Solbakken på seg skiene.

– Jeg fikk veldig mange fine turer i skogen. Heldigvis liker fuglene også godt vær, forteller hun smilende.

Fuglesang fra høyttaleren

I løpet av vinteren gikk Ingunn til faste steder med forskjellige typer skog. Der spilte hun av fuglenes egne sanger fra en liten høyttaler. Like etter nærmet de små fuglene seg for å sjekke hva som var på ferde. Da var det bare å finne fram notisboka og telle hvor mange hun så.

Ingunn forklarer at du enkelt kan finne lydklipp med fuglesang på nettet. Melodiene er ikke tilfeldige. De er fuglenes eget språk. Noen sanger er for å sjekke opp damer, andre er varselskrik. Med litt trening kan du kjenne igjen en fugleart bare ved å høre hvordan den synger.

Megaøyenstikker 

Slik så det ut i skogen der Ingunn forsket. Foto: Ingunn Solbakken

Det store puslespillet

Nå skal Ingunn se nærmere på tallene hun har samlet inn og finne ut hva de kan bety.

– Det jeg ønsker å se, er om skogsdriften i Norge påvirker fuglene. Liker de den nye skogen vi har plantet etter å ha hogd den gamle ned, eller liker de den skogen som har fått være i fred i hundre år?

Ingunn forteller at forskningen hennes er en liten brikke i et større puslespill. Andre forskere har sett på storfugl og rovdyr i samme område. Sammen prøver de å finne ut hvordan skogsdrift påvirker naturen. Dette kan hjelpe oss med å ta vare på dyrene som lever der.

Fikk du lyst til å prøve deg som fugleforsker? Her er en nettside med fuglesang du kan ta med deg ut i skogen: www.xeno-canto.org.

Ingunn Solbakken tar en mastergrad i Økologi og evolusjon ved Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo.