Avslører hemmelig liv

Mange dyr holder seg under snøen hele vinteren. Hva driver de egentlig med der nede? For å få svar på det spørsmålet har forskere ved Universitetet i Tromsø bygd sin egen undersnøiske fotoboks

Fjellmarkmus i fotoboks (Ingressbilde) To fjellmarkmus knipset en mandag morgen. Foto: COAT/UIT, Ill.: Melkeveien designkontor

Smågnagere som spissmus, markmus og lemen spiller en viktig rolle i naturen. De er nemlig viktig mat for mange rovdyr. Men når det blir for mange smågnagere, kan de spise opp så mye planter at det nesten ikke blir noe igjen. Derfor vil forskerne gjerne vite mest mulig om disse små krabatene. 

Mange spørsmål

Eeva Marjatta Soininen er forsker ved Universitetet i Tromsø. Hun forteller at det skjer mye med smågnagerne om vinteren. Det ene året kan det for eksempel være veldig mange smågnagere om høsten. Neste år er det nesten ingen å se. Hva har skjedd? Har smågnagerne sultet i hjel? Har noen spist dem opp?

Røyskatt i fotoboks (Hovedtekstbilde)Her har kameraet fanget baken til en røyskatt.
Foto: COAST/UIT Ill.: Melkeveien designkontor

Skjult under snøen

Om vinteren søker de fleste smågnagere ly for kulda under snøen. Det er ikke så lett for forskerne å finne ut hva som foregår dypt der nede. Hvis forskerne graver hull i snøen, kan de ødelegge de lune, fine tunnelene til smågnagerne. Heldigvis har Soininen og kollegene hennes funnet en annen metode.

Kamera i taket

Vi har bygd en kameratunnel som kan stå under snøen og ta bilder av smågnagere og små rovdyr, forteller Eeva. Kameratunnelen er en boks med et automatisk kamera i taket. Kameraet kan ta bilder i mørke, og er koblet til en bevegelsessensor. Når et dyr går inn i tunnelen, tar kameraet bilder av dyret. Fotoboksene er også utstyrt med et termometer som viser hvor varmt det er inne i tunnelen.

lemen i fotoboks

Et lemen snuser rundt i kameratunnelen. Foto: COAT/UIT 

- Vi har fått bilder av både smågnagere og rovdyr som spiser dem, forteller forskeren. Ved å koble sammen bilder av gnagere og rovdyr med informasjon om snødekket kan de se hvordan rovdyr og regn om vinteren påvirker gnagerne.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-2015.