Solformørkelse på fredag

Forbered deg godt til fredagens solformørkelse. Det er nemlig siste gang du kan se en total solformørkelse på norsk jord i løpet av de neste 46 årene!

Solformørkelse (Ingressbilde) Ved en total solformørkelse kan du se koronaen, som er solas ytre atmosfære. Men husk at du aldri må se mot sola uten riktig beskyttelse!

Overraskende nok skjer solformørkelser oftere enn du tror, hele to til fem ganger i året! Men dette gjelder for hele jorda. Hver enkelt solformørkelse er bare synlig fra en liten del av jorda hver gang. På fredag er Svalbard og Færøyene rett plass å være - mens på fastlandet får vi se en delvis solformørkelse.

Hva er en solformørkelse?

Sola blir ikke mørk, som en kanskje kunne tro ut fra ordet. Det som skjer, er at månen passerer mellom jorda og sola, slik at den skygger for sola akkurat her vi bor. Litt på samme måte som når du holder hånda opp mot sola, så du ikke får lys i øynene dine. Forskjellen er at hånda di bare lager skygge i ansiktet ditt - mens månen, som er mange ganger større og mye lengre unna, lager skygge på et digert område av jorda. Derfor blir det mørkt under en solformørkelse.

Total solformørkelse bare på Svalbard

Animasjonen viser hvor på jorda månen kaster skygge under solformørkelsen. Den avlange sorte prikken viser hvor det blir total solformørkelse. Det er kun på Færøyene og Svalbard man kan se den fra landjorda - ellers må man ut i båt!

Måneskyggens bane under solformørkelsen 20. mars 2015

De som bor på Svalbard får oppleve en total solformørkelse, mens vi på fastlandet må nøye oss med en nesten fullstendig formørkelse: ca 87-96 % av sola vil skjule seg bakom månen i perioden som formørkelsen pågår.

Se aldri rett mot sola!

Siden tiden er litt knapp for å skaffe seg solformørkelsesbriller til fredag (dessuten har norske forhandlere gått tomme!), så har vi noen tips til andre måter du kan observere solformørkelsen på. Det finnes nemlig én viktig regel når du vil observere sola, og det er at du ALDRI må se rett mot sola. Det gjelder OGSÅ under en solformørkelse, for selv om deler av sola er dekket av månen, så er lyset fra sola så kraftig at bare en liten andel av solstrålene kan skade synet ditt for alltid.

Observere uten solformørkelsesbriller

  • Lag et hull i et tykt ark og hold et annet ark et stykke (kanskje en meter) unna slik at sollyset fra hullet faller på det andre arket. Les mer om fremgangsmåten her.
  • Lag et hull i siden av en stor eske. Hold esken slik at sollyset fra hullet treffer motsatt side inni esken. Du kan holde esken over hodet og se der sollyset treffer inni esken - nesten som din egen solformørkelseskino. Les mer om fremgangsmåten her.

Finn ut mer om solformørkelsen på himmelkalenderen.com. 

Kilder: himmelkalenderen.com og svalbard2015.no