Eksperimenter til påsken

Påskeferien står for døra, og uansett hvor du skal være, anbefaler vi deg å gjøre minst ett eksperiment i påsken.

Kylling med eggeskall på hodet (Ingressbilde) Sørg for å ha nok egg for hånden i påsken. Spis dem, pynt dem, og eggsperimenter! Foto: Colourbox

Egg symboliserer vår og nytt liv og har en selvskreven plass i påsken –  både som påskepynt og frokost. Det er en kunst å koke egget akkurat passe lenge. På nettsidene til Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo finner du en egen kalkulator for koketid på egg. Bruker du denne, kan du bli frokostbordets helt! Egg-koketid-kalkulatoren finner du her.

Er du ikke så glad i kokt egg, kan du heller prøve noen av Nysgjerrigpers eggsperimenter. Hvis de faller i smak, kan det jo hende frokosteggene ikke varer helt til påskeaften.

Her er Nysgjerrigpers beste eksperimenter med egg:

• Lag din egen mini-versjon av Dødehavet. Klarer du å få et egg til å flyte på vannet? Gjør eksperimentet "magisk egg".
• Øv deg på å stable bøker oppå halve eggeskall. Hvor mange bøker tåler eggeskallene dine? Gjør eksperimentet "eggende eksperiment".
• Hva skjer hvis du legger et egg i eddik? Gjør eksperimentet "eggete sprettball".

Her finner du flere eksperimenter på nysgjerrigper.no.

Visste du at hvis man legger et hardkokt egg på siden og snurrer det rundt, vil det reise seg opp på enden? Les mer om eggtrikset her.

Forskning er gøy, uansett vær og føreforhold!

God påske!