Hvorfor er skummet hvitt når Zaloen er grønn?

Elevene presenterer seg som greie og omtenksomme og flinke til å forske. De har allerede en 2. plass i Årets Nysgjerrigper blant merittene. I år lurer de på hvorfor skummet er hvitt når Zalo er grønn?

Tegning av forsøk med Zalo og skum (Ingressbilde) En av hypotesene til elevene var at alt skum er som såpebobler som er fulle av luft - derfor blir skummet hvitt. Tegning: Eiksmarka skole

Av klasse 4C ved Eiksmarka skole (Bærum kommune, Akershus). Finalist i Årets Nysgjerrigper 2015.

Hypotesene deres er at det er lite farge i Zalo i forhold til vann. De har også en teori om at skum er hvitt fordi såpeboblene er fulle av luft, og en tredje teori handler om at hvitt lys skinner på skummet.

Elevene lager skum i et mørkt rom og lyser på det med rødt lys. Noen mener skummet blir rødt, mens andre mener det forblir hvitt. De tester ut Zalo med mye og lite vann for å se hvordan skummet blir. Det blir masse skum uansett mengde. Hjemme tester de ut mange typer såpe med ulike farger. De studerer også innholdet i Zalo på etiketten på flasken. Det er vanskelig å forstå, derfor skriver de en e-post til Lilleborg, firmaet som lager produktet. Svaret er lett å forstå, og de blir tipset om å ta masse vannløselig farge oppi Zalo-vannet for å se hvor mye farge som må til for å lage farget skum. De tester dette, og når de får både grønt og rødt skum, skjønner de at det handler om at det bare er litt farge i Zalo.

Barna konkluderer med at fargen blir tynnet ut når man blander Zalo i vann. I skummet blir fargen også tynnet ut av luft som blandes inn. Farge er blant ingrediensene det er minst av i Zalo.

Les hele forskningrapporten (pdf).