Kva meiner ein med skritt som lengdemål, og kor mange skritt går vi eigentleg på ei veke?

Hva mener man med skritt som lengdemål, og hvor mange skritt går man i løpet av en uke? lurer elevene ved Haus skule. De starter med å definere et "skritt" til 50 centimeter, og som noe man brukte før målbånd og metersystemet.

Fotavtrykk, Haus skule (Ingressbilde) Forskning på skrittlengde tok 6. trinn til topps i Årets Nysgjerrigper 2015. Foto: Haus skule

Av 6. trinn ved Haus skule (Osterøy kommune, Hordaland). Vinner av Årets Nysgjerrigper 2015

Elevene tror de selv går 10 000 skritt på en uke, og at skrittlengde avhenger av høyde eller fotstørrelse.

De intervjuer 88 voksne. Nesten halvparten mener en skrittlengde er mellom 40 og 59 cm. Matematikksenteret foreslår at de skal måle skrittlengden til mange personer og være observante på kjønn og høyde. Justervesenet sier elevene har valgt et vanskelig spørsmål siden skrittlengde ikke er et offisielt lengdemål. Men de anslår det likevel til å være 76,2 cm.

Elevene får med andre ord mange gode råd på veien før de måler seg selv. Sine egne fotavtrykk tegner de av på rutepapir og måler arealet av føttene. De lager en egen formel for hvordan måle skrittlengde på seg selv. Ute på byen spionerer de litt på folk og teller egne skritt. De blir overrasket når det viser seg at de går over 50 000 skritt på en uke, guttene litt flere enn jentene.

Elevene konkluderer med at en skrittlengde er distansen mellom hæl til neste hæl der foten treffer gulvet. Skrittlengden avhenger av høyden til en person. De avslutter arbeidet med å lage en animasjonsfilm om forskningen. Se filmen til Haus skule på YouTube.

Les forskningsrapporten til skrittlengdeforskerne her (pdf).