Romsonde ringer hjem

På en komet 310 millioner kilometer unna jorda, sitter en liten romsonde, kalt Philae. Forskerne mistet kontakten med den i november, men nå har Philae ringt hjem!

Romsonden Rosetta robotlandingsfartøyet Philae

Philae er like stor som en vaskemaskin, og nå sitter den på med en komet som flyr rundt i verdensrommet i flere tusen kilometer i timen. Kometen heter 67P/Tsjurjumov-Gerasimenko, og meningen var at Philae skulle gjøre analyser av den og sende informasjonen hjem. Slik gikk det ikke, for Philae fikk landingsproblemer og landet skjevt. Sonden går på strøm fra solceller, men landa uheldigvis i skyggen. Etter kort tid gikk batteriet ut, og forskerne mistet kontakten.

Forventningsfulle forskere

Forskerne visste ikke helt hva som hadde skjedd med Philae, men etter hvert håpet de at den ville lade seg opp igjen når kometen den sitter på med, nærmet seg sola. I flere måneder har forskerne håpet på livstegn fra Philae, og 14. juni ringte den endelig hjem! Romsonden var i kontakt med jorda i to minutter, og det var stor glede blant forskerne. Nå håper de at den skal fortsette å sende informasjon om kometen den sitter på. Kometer kan nemlig gi oss viktig informasjon om universets byggeklosser.


Dårlig tid

Nå gjelder det bare å få Philae til å gjøre alle oppgavene sine, før det er for sent. Ingen vet hvor lenge Philae overlever på kometen. Et nytt livstegn fra sonden kan være rett rundt hjørnet, og nå venter forskerne spent på neste gang Philae ringer hjem.

Komet

En komet er en masse som går i bane rundt sola. Kometene er satt sammen av frosset vann, gass og små steiner eller metallbiter. Derfor kalles de ofte for skitne snøballer. Av og til kan de sees på nattehimmelen uten kikkert, ofte med en hale av lys etter seg, som et stjerneskudd.