Hvordan kan fargene på himmelen fortelle om været?

Det har vært så lite snø at skolen verken har holdt skidag i år eller i fjor. Det fører elevene til prat om været: Emil sier at han har hørt at fargene på himmelen kan si noe om været? Dette bestemmer de seg for å forske på.

Tegning av forskning på værtegn (Ingressbilde) Det er mange fine værbilder i rapporten til Konsvik-elevene. Tegning: Konsvik skole

1.–4. klasse ved Konsvik skole (Lurøy kommune, Nordland). Vinner av Naturfagprisen i Årets Nysgjerrigper 2015. Naturfagprisen gis i samarbeid med Naturfagsenteret.

Noen av elevene tror at gamle værtegn kan spå om været, andre er ikke helt sikre. 

Elevene får flere svar om værtegn fra besteforeldrene sine. De hører blant annet at ring rundt månen betyr snø, at rød morgen betyr stormfull dag, mens rød aften betyr vakker morgen. Andre forteller at rød aften er et tegn på regn. Elevene spør også hjemme og kontakter en meteorolog.

De lærer om yr.no og hvordan de kan holde seg oppdatert om været der de bor. Værmeldingen melder om nedbør, sol, skyer, temperatur og vind. Elevene maler bilder av både uvær og godværshimmel som illustrasjoner etter hvert som rapporten blir til. Hver tirsdag publiserer de et nytt bilde på Twitter. De får i lekse å lage et observasjonsskjema for vær og værtegn og studerer været i et par uker. På værstasjonen i bygda blir de tatt imot av en mann som har målt været hver dag i 30 år!

Ni av elleve dager stemmer været på yr.no med deres egne observasjoner. To dager gir rød aften en fin morgen dagen etter, og da det er ring rundt månen, ble det snø. Kanskje stemmer værtegnene?

Les hele forskningsrapporten (pdf).