Spør hesten - og du får svar

Mange hesteeiere lurer på om dyrene deres er kalde om vinteren. Derfor har forskere "spurt" hestene om de fryser, og om de ønsker varme klær.

Hest (Ingressbilde) Forskere lærte hestene å gi beskjed om de ønsket hesteklær eller ikke. Foto: Shutterstock

Hester som brukes til ridning eller trav blir klippet eller barbert. For hestene svetter når de trener, og da er det ikke lurt med altfor mye pels. Ved et hestesenter på Helgeland bygget forskere et skur for 16 hester. Hestene kunne velge om de ville stå ute, gå inn i et varmt skur eller et kaldt skur. – På kalde dager uten snø ville de fleste hestene være ute. Men når det snødde eller regnet, gikk de inn i det varme rommet. Det forteller forsker Grete Jørgensen ved Bioforsk.

Dytter til skilt

Grete og andre forskere har også studert 13 hester i en stall utenfor Trondheim. Disse hestene lærte seg å gi beskjed om de ønsket hesteklær eller ikke. Det gjorde de ved å velge mellom et skilt som betyr «klær av» og et annet som betyr "klær på". Etter at hesten var ute og kjente på været, valgte den ett av skiltene ved å dytte til det med mulen sin.

– Ingen av hestene ville ha av seg klærne når det regnet eller blåste. I sol og varmt vær ville dyrene derimot ha klærne av. Men hvis det var sol, men ekstra kaldt, ville bare én av fem hester ta av klærne, forteller Grete Jørgensen. 

Mer om hester på nysgjerrigper.no

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-2015.