Spenstig insekt

Dette lille insektet er en ekte høydehopper. Hvorfor? Det har tannhjul som kobler sammen bakbeina!

23. feb 2015 06:00
Sikade (Ingressbilde) Dette lille insektet kan gjøre et kjempehopp. Foto: Picturepoint.no

Insektet er en sikade som lever av å suge saften ut av planter. Insektet er knøtt lite, og spretter av sted før du rekker å legge merke til det. Men da forskerne så ekstra nøye på det vesle insektet, oppdaget de noe helt uvanlig: Det har tannhjul på bakbeina! Innerst mot kroppen har begge beina ekte tannhjul-tenner på skallet. Disse tennene griper i hverandre slik at bakbeina er koblet sammen.

Overrasket forskerne

Funnet var litt av en overraskelse. Helt til nå har vi trodd at det bare var mennesker som kunne lage tannhjul. Vi bruker dem i alle mulige ting som har deler som snurrer, som biler, sykler, miksmastere og klokker. Men hva skal sikaden med tannhjul?

Sparker fra

Forskerne tror tannhjulene hjelper insektet med å gjøre kjempehopp. For å bykse skikkelig langt må insektet sparke fra både superhardt og superfort. Og supernøyaktig! Dersom sikaden tar i litt mer med det ene beinet enn det andre, spinner den av sted uten kontroll. Men når beina er låst i hverandre med tannhjul, sparker den fra akkurat likt med begge to.

Tannhjul på beina til sikade

Her ser du et sterkt forstørret bilde av tannhjulene på insektets bein. Foto: Malcolm Burrows

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-2015.