Pille og plaster passer på

Medisin virker best om du tar akkurat passe mye, akkurat når du skal. Men det er ikke alltid så lett å huske om du faktisk har tatt medisinen din. Nå kan en ny smart pille hjelpe både leger og pasienter å holde styr på medisinene.

Plaster med mobiltelefon (Ingressbilde) Ill.: Melkeveien designkontor

I hver pille er det bakt inn en bitte liten brikke – eller en såkalt sensor. Den er ikke større enn et sandkorn! Sensoren inneholder blant annet magnesium og kobber. Når disse metallene kommer i kontakt med magesyren, lager de strøm. Da sender pillen ut et lite elektrisk signal.

Plaster kontakter mobilen

Et spesielt plaster på huden til pasienten fanger opp signalet. Så gir plasteret beskjed til mobiltelefonen hennes om at hun har tatt medisinen. Hver pille sender ut et helt spesielt signal. Slik vet systemet om pasienten tar medisinen sin når hun skal. Hvis hun glemmer en pille, kan hun få beskjed på telefonen sin om at det er på tide å ta medisin.

Måler temperaturen

Det spesielle plasteret kan også måle hvor varm pasienten er, og hvor fort hjertet hennes slår. Slik kan en pille og et plaster hjelpe både leger og pasienter til å bruke rett medisin på riktig måte.

Hva er en sensor?

En sensor er et instrument som finner ut noe om hva som skjer rundt det. Sensorer sender signaler til mennesker eller andre instrumenter. Termometre, høydemålere og kameraer kan for eksempel kalles sensorer.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-2015