Levde som en konge

Den engelske kongen Richard III døde i et slag i 1485. For to år siden ble skjelettet hans funnet under en parkeringsplass. Nå har forskere undersøkt skjelettet og fått ny kunnskap om kongen.

Kong Richard III, rekonstruksjon (Ingressbilde) Ved å studere hodeskallen har forskerne lagd en modell som viser omtrent hvordan kong Richard III så ut. Foto: NTB Scanpix

Når vi spiser og drikker, tar kroppen opp stoffer fra maten og vannet. Noen av disse stoffene havner i skjelettet og tennene. Forskerne undersøkte prøver fra et ribbein, det ene lårbeinet og to av tennene til kongen. Slik kunne de finne ut mye om hvordan han hadde levd.

Luksusliv

Forskerne kunne blant annet se at kong Richard III hadde drukket vann fra forskjellige steder i England. Antakelig flyttet han minst to ganger i løpet av sitt 32 år korte liv. Prøvene viste også at kongen hadde levd et ordentlig luksusliv. De siste to årene han levde, spiste han flott mat, blant annet mye ferskvannsfisk og fugler som påfugl og svane. Forskerne tror også at kongen drakk mye utenlandsk vin de siste årene han levde.

Bekrefter historien

Dette stemmer ganske bra med det historikerne vet fra før. Kong Richard III rakk nemlig ikke å være konge i mer enn to år før han ble drept i et slag. Da kan det kanskje være en fattig trøst at han virkelig levde som en konge disse to årene.

Kong Richard IIIs levninger

Kong Richard III sine levninger ble gravd opp under en parkeringsplass i England. Forskerne tok prøver av arvestoffet til levningene de fant, og fikk match med en av kongens etterkommere. Slik vet de at det er kongen de har funnet. Foto: University of Leicester.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-2015.