Krøll på ledningen

Hårtørkere, strykejern og høretelefoner. Vi har mange ledninger å holde styr på. Ofte vikler de seg sammen og ender opp i en stor krøll. Hvorfor er det slik?

Dame som føner håret Hvorfor blir det alltid krøll på ledningen? Ill.: Melkeveien designkontor

– Det skyldes et fenomen vi kaller spenningsenergi, forklarer Vagn Lundsgaard Hansen til Nysgjerrigper-bladet. Han forsker på knuter, og mener det er nærmest umulig å ikke vri ledninger når man bruker dem.

Ut av posisjon

– Prøv å dra i en strikk. Den vil trekke seg sammen igjen når du slipper. Det skjer fordi den kommer ut av den naturlige posisjonen, hvilestedet sitt. Det samme skjer med en ledning. Den får tilført spenningsenergi, forteller han. Spenningsenergi er altså den energien strikken bruker for å komme tilbake til hvilestedet sitt.

Med ledning

Professoren forklarer at vridde ledninger krøller seg sammen for å gjøre spenningsenergien mindre i hver ende. – Hvis du løfter røret av en gammeldags fasttelefon, må du legge på røret igjen i nøyaktig motsatt bevegelse for å unngå at ledningen blir vridd. Det samme gjelder andre hverdagsapparater som har ledning, sier Hansen.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-2015.