Kreps ser kreft

Sjøkneleren har de mest avanserte øynene vi kjenner til. Nå har forskere etterliknet øynene til krepsdyret og lagd et kamera som kan påvise kreft.

13. apr 2015 05:00
Sjøkneler (Ingressbilde) Sjøknelere har supersyn. Forskere vil etterlikne dette for å lage kreftkamera. Foto: Shutterstock.

Sjøkneleren er et krepsdyr som lever i havet. Det ser ut som en hummer uten klør. I stedet for klør har dyret pigger eller klubber på forbeina som det bruker til å spidde eller slå byttedyr med. Slaget er så kraftig at en stor sjøkneler kan knuse akvarieglass!

Fantastiske øyne

Sjøkneleren har de mest avanserte øynene vi vet om i dyreriket. I vårt øye sitter det mottakere for tre forskjellige farger. Til sammen gjør de at vi kan se millioner av farger. Men sjøkneleren har mottakere for 12 ulike farger! Det er umulig å tenke seg hva dyret ser. I tillegg har det mottakere som ser andre egenskaper ved lyset, deriblant noe som heter polarisering. Med denne egenskapen kan det blant annet se hvilken retning lyset kommer fra.

Etterliknet øynene

Polarisert lys reflekteres forskjellig fra ulike typer kroppsvev, for eksempel friskt vev og kreftvev. Dette kan sjøknelere se. Forskere ved Universitetet i Queensland i Australia har etterliknet sjøknelerøyne for å lage et kamera som kan vise kreft. De håper å kunne finslipe teknologien så mye at kameraet kan bygges inn i en smarttelefon. Dette vil gjøre det mye enklere og billigere å påvise kreft tidlig.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-2015