Innsikt fra Mars

Forskningsrobotene Spirit, Opportunity og Curiosity har lenge undersøkt overflaten på den røde planeten. Nå sender forskerne roboten InSight til naboplaneten vår. Oppdraget er å finne ut hva som befinner seg under overflaten.

Insight på Mars (illustrasjon)

InSight skal ta prøver av planetens indre. (Illustrasjon: NASA)

I januar 2004 landet Spirit og Opportunity på Mars. Planen var at de to forskningsrobotene skulle utforske planeten i minst tre måneder. Men robotene var tøffere enn forskerne hadde trodd. Først etter omtrent seks år sluttet Spirit å fungere. Opportunity fungerer fortsatt fint, og den fortsetter å gjøre en viktig jobb.

Stein og bilder

På de elleve årene som har gått siden Spirit og Opportunity landet på Mars, har robotene undersøkt overflaten på planeten grundig. De har blant annet tatt prøver av Mars-stein, og sendt mange tusen bilder hjem til jorda.

Leter etter liv

Curiosity på Mars (Hovedtekstbilde)Forskningsroboten Curiosity på Mars.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Selv om Spirit sluttet å virke i 2010, er ikke Opportunity alene på Mars. To år senere landet Curiosity, en forskningsrobot som er dobbelt så lang som Opportunity. Akkurat som Spirit og Opportunity leter Curiosity etter spor av vann og andre tegn på at det kan ha vært liv på Mars en gang da Mars var mye likere jorda enn den er nå.

Innsikt fra innsiden

Nå vil NASA finne ut mer om det som skjer under overflaten. NASAs nyeste forskningsrobot har fått navnet InSight. Det betyr innsikt, og navnet passer godt. InSight skal nemlig prøve å finne ut hvordan Mars ser ut på innsiden. Planen er at InSight skal lande på Mars i 2016. Så skal den hamre løs på planeten. InSight skal blant annet ha med seg et digert ”bor” full av måleinstrumenter. Boret skal banke seg fem meter ned i bakken. På veien nedover skal boret blant annet måle hvor varmt det er inne i planeten. InSight har også instrumenter som kan måle jordskjelv. Slik ønsker forskerne å finne ut mer om Mars-skorpen, og om hvordan Mars er satt sammen under overflaten.

Steinplaneter

Selv om InSight skal til Mars, håper forskerne å finne ut mye som også gjelder for andre steinplaneter. Ved å bore i Mars kan de lære mer om hvordan både Merkur, Venus og til og med jorda ble til, og om hvordan planetene har utviklet seg.

Hva betyr navnene?

Spirit: Indre glød
Opportunity: Mulighet
Curiosity: Nysgjerrighet
InSight: Innsikt

Mer om Mars på nysgjerrigper.no

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-2015.