Sterkest i verden

Edderkoppspinn har lenge vært det sterkeste naturlige stoffet vi kjente til. Men nå har forskerne funnet et stoff som er opptil fem ganger sterkere: albusnegletenner!

30. sep 2015 05:00
Albusnegle (Ingressbilde) Albusneglen har en raspetunge full av ørsmå tenner. Forskere har funnet ut at tennene inneholder verdens sterkest stoff! Foto:Picturepoint.no

Albusnegler er en type snegler med kjegleformet skall. De lever på steiner og svaberg i fjæra. Hver snegl har en fast hvileplass på svaberget, og sneglens skall vokser slik at det passer nøyaktig til underlaget der. Før tidevannet går ut, suger sneglen seg fast til plassen sin, og skallet danner et lufttett rom der sneglen kan holde seg fuktig.

Sterke tenner

Når tidevannet kommer inn, kryper sneglen en liten runde på svaberget og beiter alger, som den rasper løs fra berget med en raspetunge full av ørsmå tenner. Engelske forskere har funnet ut at disse tennene inneholder fibre av et stoff som blant annet inneholder jern. Stoffet er så sterkt at hvis du hadde en spagettitråd lagd av det, kunne den holde 1500 kilo!

Racerbilstoff

Det er sikkert greit å ha sterke tenner når du lever av å skrape planteslim av steiner. Men hvis vi klarer å etterlikne dette stoffet, kan vi også bruke det til mye nyttig – for eksempel i racerbiler og til båt- og flyskrog.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-2015