Ny delfinart

En gruppe forskere har oppdaget en helt ukjent delfinart i Araguaia-elva i Brasil. Forskerne tror denne arten oppsto for omtrent to millioner år siden.

Delfin (ill) (Ingressbilde) Forskere har oppdaget en ny og sjelden elvedelfin. Ill.: Melkeveien designkontor

For to millioner år siden ble elvene Araguaia og Tocantins nesten helt skilt fra Amazonas-elva. En rekke stryk og fossefall gjorde det umulig for Araguaia-delfinene å svømme ned og pare seg med delfiner i Amazonas. Sakte, men sikkert utviklet Araguaia-delfinen seg til en egen art.

Liten

DNA-tester viser at forskerne kan ha rett. Det ser ut til at Araguaia-delfinen har utviklet seg annerledes enn delfiner i andre elver. Araguaia-delfinen er litt mindre enn andre elvedelfiner.  Hodeskallen er bredere, og den har færre tenner.

Sjelden

Elvedelfiner er fryktelig sjeldne. Og Araguaia-delfinen er enda sjeldnere. Antakelig fins det ikke flere enn tusen av dem. Forskerne mener vi må ta godt vare på delfinene. Ellers kan arten bli utryddet like etter at den ble oppdaget. Elvedelfiner er nemlig veldig sårbare, og nå truer en rekke demninger Araguaia-delfinene. Mens en hindring skapte delfinarten, kan nye hindringer utrydde den.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-2015