Gjør som mamma sier!

Du har sikkert ofte fått høre at du må kle godt på deg når du skal ut, og at du må holde deg varm, så du ikke blir forkjølet. Men forkjølelse skyldes et virus, så hvordan kan det ha sammenheng med om du er kald eller varm?

Forskerne har visst lenge at forkjølelsesvirus trives best og formerer seg fortest i nesehulen, der det er litt kjøligere enn inni kroppen. Men forskere ved Yale-universitetet ville finne ut hvorfor. De bestemte seg for å undersøke sammenhengen mellom temperatur og kroppens immunforsvar.

Ape med blad i munnen

Svekket forsvar

Alle cellene i kroppen er beskyttet av et immunforsvar. Når cellene oppdager et virus eller en annen inntrenger, går dette forsvaret til angrep. Yale-forskerne oppdaget at ved vanlig kroppstemperatur på 37 °C klarte cellene å bekjempe forkjølelsesvirus veldig effektivt. Men når temperaturen ble senket til 33 °C, klarte de ikke lenger å bekjempe viruset så godt, og det spredte seg fortere. Det ser ut til at det ikke er viruset selv som liker kulde, men kroppen som ikke klarer å kvitte seg med det hvis den blir for kald.

Ape med blad i munnen

Varme klær

Mamma har altså rett – du kan faktisk unngå å bli forkjølet ved å kle deg godt og kanskje dra skjerfet over nesa!

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-2015 

Illustrasjon: Melkeveien designkontor