Puff med popkorn

Er det ikke rart at små maiskorn kan bli forvandlet til sprø og luftige popkorn? Vi har funnet svar hos en professor i kjemi.

08. mai 2015 05:00
Popkorn (Ingressbilde)

Det er tre grunner til denne forvandlingen, forklarer Svein Stølen. Han er professor i kjemi. For dette er nemlig kjemi!

Under det harde gule skallet i maiskornet finner vi en kjerne som består av vann, olje og fuktighet. I tillegg inneholder kjernen stivelse. Og for det tredje er det harde skallet avgjørende for hva som kommer til å skje under oppvarming. Før vi begynner å poppe, er trykket inni og utenfor kjernen det samme. Men når maiskornene blir varme, da skjer det noe.

Trykkoker

– Fuktigheten inni kjernen blir til damp. Vanligvis fordamper vann, men skallet er for hardt og sterkt til at det er mulig. Istedenfor fungerer maiskornet som en trykkoker. Det indre trykket øker, og ved 175 grader gir skallet etter, og sprekker. Og vi hører et "puff". Men stoffet – altså stivelsen – inni kornet eksploderer ikke av den grunn. Det ekspanderer istedenfor. Det vil si at kornet utvider seg i tynne, geléaktige bobler som smelter sammen, forklarer kjemiprofessoren.

Han sammenlikner prosessen med det som skjer i en oppvaskkum med vann og mye såpe. Spruter du vann oppi kummen, vil du se at boblene klumper seg sammen og utvider seg.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-2015