Plantenes hemmelige liv

Planter sanser ting på flere måter, og kan både bevege seg og drive krigføring mot fiender og rivaler. Nå har forskerne funnet ut at planter kan høre vibrasjonene fra insekter som gnafser på dem.

Vårskrinneblom (Ingressbilde) Forskerne lot kålmark få gnage på bladene til vårskrinneblommer for å se hvordan plantene reagerte. Foto: PICTUREPOINT.NO

Du tror kanskje at planter bare står stille og vokser, og finner seg i alt som skjer med dem? Vi har visst lenge at planter reagerer på vind, berøring og lyder. Forskere fra Columbia-universitetet i Missouri lurte på hva slags lyder plantene egentlig lyttet etter.

Gnaging fra mark

Forskerne lot en kålmark få gnage litt på bladene til en vårskrinneblom og tok opp lyden av knaskingen. Så spilte de opptaket for en gruppe vårskrinneblommer gjennom ørsmå høyttalere som bare spiller vibrasjoner og ikke hørbar lyd. For en annen gruppe spilte de bare stillhet. Etterpå slapp de løs kålmark på alle plantene og lot dem beite litt på tre blader på hver plante. Plantene fikk deretter et døgn eller to til å reagere på angrepet, og så ble bladene innhøstet.

Kjemisk forsvar

Det viste seg at bladene fra plantene som hadde hørt lydopptak av knasking, inneholdt mer sennepsolje og andre kjemiske stoffer som planten forsvarer seg med. Insekter liker ikke disse stoffene og vil ikke beite når smaken blir for sterk. Forskerne prøvde også å utsette plantene for andre typer vibrasjoner, som vind eller andre insektlyder. Heller ikke dette fikk plantene til å skjerpe det kjemiske forsvaret, slik som knaskingen gjorde. Plantene merket tydelig forskjell på beiting og andre vibrasjoner.

Forsvar mot skadedyr

Nå jobber forskerne med å finne ut akkurat hvordan plantene sanser vibrasjonene. Ved å forstå hvordan planter sanser og reagerer på lyder rundt seg, kan vi finne nye måter å hjelpe dem med å forsvare seg mot skadedyr.

 Tegning av kålmark gaper

Kålmark liker å knaske på vårskrinneblom, men holder seg unna hvis planten forsvarer seg med kjemiske stoffer. Ill.: Melkeveien designkontor.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-2015.