Nytt blad med vikingtema

Den ferske utgaven av Nysgjerrigper forteller om ny forskning på våre gamle forfedre. Les om forskere som kan ha funnet kongsgården til Harald Hårfagre og forskning på vikingenes smykker og gullskatter.

Forsiden til Nysgjerrigper nr. 2-15 med bilde av utgravningsstedet på AvaldsnesI det nyeste Nysgjerrigperbladet kan du finne ekstra mye spennende stoff om vikinger. Les om arkeologer som har gravd ut et stort område ved Karmsundet ved Haugesund. De tror de kan ha funnet kongsgården til Harald Hårfagre - vikingkongen som var så forelsket at han sverget på å ikke klippe håret før han hadde blitt konge over hele Norge.

Vikingene var glade i å pynte seg. Les om hva forskere har funnet ut om vikingenes smykker og gullskatter.

Hvem var vikingene?

Vikingene var sjørøvere av verste slag. De plyndret, herjet og drepte over hele Europa, og holdt det gående fra året 793 til 1066. 

Men folk flest bodde fredelig sammen i Norge i vikingtiden. Samlet man 100 mennesker, var det bare to eller tre av dem som hadde vært på vikingtokt.

Folket var inndelt i tre klasser. Enten var man jarl, fri mann eller trell. Trellene var slaver, og det var de som måtte arbeide hardest i vikingtiden. Og på toppen satt kongen.

Finn alle de nyeste sakene om vikingtiden her.

Lav, alger og gammel dritt

I bladet kan du som vanlig også lese om forskning på mange forskjellige ting. For eksempel forskning på lav som vokser på Galdhøpiggen og hvorfor lav er en viktig plante. En annen viktig plante, er alger. Alger vokser i havet og har livsviktige funksjoner for livet over vann.

Algen Emiliania huxleyi

Algen Emiliania huxleyi gjør sjøen i fjordene grønnhvite på forsommeren. Foto: Mikal Heldal, Egil S. Erichsen, Elektronmikroskopisk felleslaboratorium UiB

Visste du at forskere kan finne ganske mye spennende ved å undersøke gamle utedoer? I Trondheim har forskere funnet en gammel utedo som folk brukte for over 250 år siden. Ved å gå gjennom lag med gammel bæsj kan forskere både finne ut hva folk spiste på den tida og hva slags sjukdommer de hadde. I tillegg fant forskerne søppel som folk hadde kasta i doene.

Abonner eller les bladet på nett 

Hvis du ikke abonnerer på Nysgjerrigperbaldet kan du laste det ned og lese det på nett. Gå hit for å finne det nyeste Nysgjerrigperbladet.

Vil du abonnere på Nysgjerrigper? Les om abonnement her.