Lav i høyden

I 1947 fant en svensk lavforsker en ukjent lavart på toppen av Galdhøpiggen. Fortsatt har ingen funnet denne laven noe annet sted.

Lav Altissima (Ingressbilde) Lavarten Miriquidica altissima er Norges høyestvoksende lav. Foto: Einar Timdal, Naturhistorisk museum, UiO.

Da den svenske lavforskeren Gunnar Degelius fant en ny lavart på Galdhøpiggen, kalte han den for Lecidea altissima. Altissima betyr «høyest» på latin. Det passer bra på en lav som bare er funnet på Norges høyeste fjell.

Trives fortsatt

Nylig tok forskere fra Naturhistorisk museum og Norsk institutt for naturforskning turen opp på Galdhøpiggen for å se nærmere på den sjeldne laven. Selv om noe av laven er tråkket i stykker av fotturister, trives den fortsatt på fjellet!

På andre topper?

Lavforskerne Harald Bratli og Reidar Haugan forteller at det ikke er helt sikkert at den spesielle laven bare vokser akkurat på Galdhøpiggen. Det kan godt hende den finnes på andre fjelltopper også – bare at ingen har lett etter den på riktig sted.

Forsker Reidar studerer lav på Galdhøpiggen

Forsker Reidar studerer lav på Galdhøpiggen. Foto: Harald Bratli

Nytt navn

Etter å ha undersøkt laven nærmere fant forskerne ut at den egentlig tilhører slekten Miriquidica – ikke Lecidea, slik Gunnar Degelius trodde. Dermed må arten få nytt navn. Miriquidica altissima blir det nye navnet på Norges høyestvoksende lav.

Nyttig forskning

Turen til Galdhøpiggen er en del av et stort forskningsarbeid. Målet er å finne ut hvilke lavarter som fins i Norge. Det kan være viktig, for noen arter kan være nyttige for oss mennesker. Noen kan spises, andre kan brukes til farging av garn. Noen inneholder til og med stoffer som kan drepe bakterier. Men først og fremst spiller laven en viktig rolle i naturen. Mange lavarter tar for eksempel opp nitrogen fra luften. Når laven dør og råtner, kan andre planter bruke dette nitrogenet. Sånn er det ofte i naturen. Mange planter og dyr trenger hverandre for å overleve. Hvis vi mennesker ødelegger for én art, kan det gå ut over mange andre arter også. Skal vi ta vare på den flotte norske naturen, må vi vite hvilke arter vi har rundt oss.

Hva er lav?

Lav er en plante som vanligvis er satt sammen av en sopp og en alge. Soppen beskytter algene og tar opp vann og mineraler fra luften. Algene lager sukker av sollyset. Laven trenger dette sukkeret for å vokse.

I Norge har vi mye fjell hvor det kan vokse lav. Noen trives i sola og vil helst ha det varmt og tørt. Andre vil heller ha det mørkt og fuktig. Forskerne har funnet omtrent 2000 lavarter i Norge.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-2015.