Gullets makt

Det er ingen hemmelighet at vikingene var glade i å pynte seg, i hvert fall de som hadde råd til det. Nå viser forskerne fram noen av skattene

Honskatten fra Buskerud, vikingskatter, gull Gullskatter og pyntegjenstander fra vikingtiden. Kulturhistorisk musem viser nå fram disse skattene. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO

Vikingene brukte tykke ullkapper som ble holdt sammen av vakre nåler. Både menn og kvinner hadde kostbare skrin der de oppbevarte vakre kjeder, armbånd og amuletter. Verdisakene hadde bilder av fabeldyr eller utsøkte mønstre.

En gruppe forskere ved Kulturhistorisk museum jobber med arkeologiske smykker og klær. Denne sommeren åpner de en utstilling i Oslo der de viser fram flere av smykkene og historiene rundt disse.

Forskerne Ingunn Røstad, Marianne Vedeler og Hanne Aannestad med vikinghjelmer, spyd, sverd og piler

Ingunn Røstad, Marianne Vedeler og Hanne Aannestad er ekte vikingforskere! Ill.: Melkeveien designkontor.

Vakre spenner

– I noen av gravene fra vikingtiden har arkeologene funnet smykker som er flere hundre år eldre enn selve graven, forteller forsker Ingunn Røstad. – Dette er store, vakre spenner som rike kvinner ble begravd med, og som kanskje har gått i arv gjennom mange slektsledd, fortsetter hun.

Spennene har en rund skive eller "knapp" på toppen og kalles ryggknappspenner. De er utstyrt med røde granater som skinner og gløder.

Ryggknappspenne fra Holen

En ryggknappspenne. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO.

Mektige kvinner

Forskerne mener at disse smykkene etterlikner smykket til gudinnen Frøya. Frøya var glad i smykker, og sagaene forteller at fire dverger smidde det magiske smykket "Brisingamen" til gudinnen.
– Vi tror også at kvinnene som fikk med seg en slik spenne i graven, hadde en spesiell rolle i samfunnet. Kanskje var noen prestinner? sier Ingunn.

Smykker for menn

Mennene hadde også sine smykker. I Olav Tryggvasons saga fortelles det om en høyreist og vakker mann som er på besøk hos kongen. Han er kledd i en rød kappe av ull. På hodet har han en silkelue med gullbroderier og rundt pannen et gullbånd. På en av fingrene sitter en solid ring i ekte gull.

Ett kilos gullring

Mye av gullet og sølvet som forskerne har funnet fra vikingtiden, er ringer til å ha rundt halsen eller armen. Den største gullringen veier over ett kilo.
 
– Vi tror ringene ble brukt som smykker selv om de største må ha vært upraktiske å gå med, forteller Hanne Aannestad, en av de andre forskerne som jobber med dette. – Men ringer av sølv og gull er aldri funnet i graver sammen med andre smykker. Ringene er bare funnet sammen med andre skatter, fortsetter hun. – Ringene var nemlig ikke bare smykker, men ble også brukt til å betale med.

Vikingene mente også at ringene kunne ha magisk kraft. I vikingenes gudetro har Odin den magiske gullringen "Draupnir". Hver natt dryppet det åtte nye gullringer fra den.

Magiske krefter

– Sverdet var ikke bare et farlig våpen, men også et viktig smykke. Høvdinger og mektige krigere fikk med seg sverdet sitt i graven. Noen var utsmykket med gull og sølv. Vikingene trodde den vakre utsmykningen kunne gi krigeren magiske krefter, avslutter Hanne. 

 Vikingsverd fra Steinsvik

Sverdet var også et viktig smykke! Foto: Kulturhistorisk museum, UiO.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-2015

Se smykkene

Du kan se smykkene i utstillingen "Ta det personlig – historier om personlig utsmykning" på Historisk museum i Oslo. Utstillingen åpner 12. juni og står i et helt år. Gratis inngang for alle unge nysgjerrigperer.