Glad galopp eller trist trav?

Har du noen gang sett mus i bur? Da har du kanskje oppdaget at musene ofte har et hjul som de løper i. Brrzzzzz!

20. apr 2015 05:00

Dyrene sprinter av sted så hjulet snurrer fort, fort. Men hvorfor gjør de det? Kanskje de syns det er moro. Men det kan også hende at musene løper bare fordi de kjeder seg og ikke trives.

Testet ville mus

Dette lurte noen nederlandske forskere også på. Så de bestemte seg for å undersøke! Forskerne satte opp kasser med løpehjul ute i naturen, på steder der det var ville mus. De ville musene har jo hele naturen å leke i. Kom de da til å gidde å bruke hjulet?

Liker å løpe

Ja! Forskerne filmet mange mus som snurret i vei. Noen av dyrene løp lenge, og noen tok til og med flere omganger i hjulet. Nå tror forskerne at mus rett og slett liker å løpe i hjul.

Skal ha det godt

Men hvorfor lurte forskerne egentlig på dette? Folk som driver med vitenskap, bruker av og til mus i forskningen sin. Og forskerne vil at disse musene skal ha det så godt som mulig. Derfor er det viktig å vite om musene faktisk liker det de holder på med i burene sine.

Mus løper i hjul

Forskerne ville finne ut om mus i bur løper bare fordi de kjeder seg. De fant heldigvis ut at mus liker å løpe i hjul! Foto: Shutterstock.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-2015