Bananfluer er prima forsøksdyr

De fleste ergrer seg når de oppdager de små, lysebrune bananfluene svevende over fruktfatet. Forskere derimot, er veldig glad i dem. For visste du at bananflua er et av våre viktigste forsøksdyr?

Bananflue (Ingressbilde) Bananfluer formerer seg raskt. Det gjør dem til gode forskningsdyr. Foto: Shutterstock

Forskere bruker av og til dyr eller andre organismer når de forsker. Mange av disse kalles modellorganismer, og du har kanskje hørt om labrotter? Labrotta er en kjent modellorganisme. Mindre kjent, men kjempeviktig, er også bananflua! Den samme flua som plager oss på kjøkkenet, er nemlig et prima forsøksdyr. Bananflua har faktisk vært studert i over hundre år.

Til tross for at mennesker og bananfluer er veldig ulike, er flua nyttig når man skal forske på genetikk. Genene våre og genene til bananflua har flere liknende egenskaper. Derfor kan forskerne anta at noe av det som skjer i fluenes celler, også kan skje i våre. Mange har erfart hvor fort fluene formerer seg, noen få blir fort en hel koloni. Fluene bruker bare noen få dager fra egg til voksen. Da kan man si at den har rask generasjonstid. Plagsomt for oss, men fint for forskerne, for det betyr at de kan få flere generasjoner fluer på kort tid. Om man for eksempel skal forske på arvelighet, er det praktisk å slippe å vente lenge på neste generasjon!

Billige i drift

sebrafisk (Hovedtekstbilde)Zebrafisk.
Foto: Shutterstock
Forskere må følge mange regler om de skal bruke forsøksdyr. De må ta etiske hensyn, og det er viktig at dyrene trives og ikke har det vondt. Bananfluer derimot, forventer ikke mye oppmerksomhet. Om man sørger for å gi dem passende mat og temperatur, har de det stort sett tipp topp. Dette gjør bananflua veldig billig i drift! De er jo ikke særlig vanskelig å få tak i dem heller. Det finnes også andre små modellorganismer, og forskerne bruker for eksempel både zebrafisk og bakterien e.coli i forsøk. Zebrafisk er den modellorganismen som blir brukt aller mest i Norge. Men bananflua vil nok for en stund være den som du og jeg møter oftest, selv om gjensynet ikke alltid er like hyggelig.