Veps med metallbor

Denne vepsen har et svært anvendelig bor med tenner av metall!

Parasittveps (Ingressbilde) Parasittvepsen har lang kropp med lange bein og en kjempelang, tynn brodd bak. Her borer den brodden inn i en fiken. Foto: Laksminath Kundanati

Parasittvepser er en type vepser med lang, slank kropp, lange bein og en kjempelang, tynn brodd bak. Brodden minner om en sprøytespiss. Vepsen bruker den til å legge egg med. Da stikker den brodden inn i et annet dyr og legger egget der, slik at larven kan vokse opp inni det stakkars vertsdyret. Der er larven trygg og beskyttet og omgitt av mat på alle kanter. Fint for larven, men trist for vertsdyret!

Nåletynn brodd

Fikenparasittvepsen er en slik veps. Den legger egg i larvene til fikenvepsen, som bor inni fikener. De umodne fikenkartene er veldig harde, så forskerne har lurt på hvordan vepsen klarer å bore den nåletynne brodden sin gjennom dem.

Borekrone med små tenner

De undersøkte vepsebrodden og fant ut at spissen likner på en borekrone, slike som brukes for å bore i jorda etter olje. Den har små tenner som gnisser og gnager seg gjennom fikenen. Til sin store overraskelse oppdaget forskerne at tennene er forsterket med et metall som kalles sink, slik at de blir kjempeharde. Snakk om å ha utstyret i orden!

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-14