Smart av gode bøker

Hvis du vil lese deg smartere er det ikke bare faktabøker som gjelder. Forskere mener gode romaner er bra for hjernen og gjør deg flinkere til å forstå andre.

leserFoto: ill.: Melkeveien designkontorNoen romaner ser rett og slett ut til å være bra for hjernen, mener forskere. Når vi leser om hva andre mennesker opplever, og hvordan de tenker og føler, blir vi nemlig flinkere til å skjønne folk rundt oss. Vi har lettere for å gjette hva andre tenker, og hvordan de har det inni seg. Men det hjelper ikke å lese en hvilken som helst bok, mener forskerne. Det må være en kvalitetsroman. 

Men hva er det? Forskerne innrømmer at det ikke er så lett å si hva kvalitetsroman betyr. Men her er noen hint: Noen kvalitetsromaner vinner gjeve bokpriser. De handler kanskje om en person som ikke tenker og gjør slik som deg. Ofte går historien slett ikke slik du hadde ventet. Dessuten står ikke alt i boka forklart rett fram. Ofte får du bare små hint, og så må du tenke deg til resten selv.

Forstå andre

Andre bøker kan godt være både spennende og morsomme, og du kan lære mye nyttig ved å lese faktabøker. Men det ser ut til at det bare er kvalitetsromanene som gjør deg flinkere til å forstå andre, mener forskerne.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-14