Rudolf skifter øyefarge

Om sommeren har reinsdyret øyne som lyser gul-grønt. Men om vinteren skifter øynene farge til dyp blå. Dette er Rudolfs måte å tilpasse seg årstidene på.

Reinsdyr i Arktis skifter øyenfarge for å takle de helt spesielle lysforholdene. (Foto: Shutterstock)

Lyser du på en katt i mørket, vil du se det. At kattens øyne lyser mot deg, som to reflekser. Det er fordi katten har en spesiell hinne bakerst i øyet – bak netthinnen – som reflekterer lys og gjør at den ser ekstra godt om natta. Den samme hinnen har reinsdyret. Hinnen reflekterer gult om sommeren og blått om vinteren. Men disse fargene kan vi ikke se på utsiden, bare hvis vi kommer helt nært og titter reinsdyret dypt inn i øynene.

Arktiske øyne

Arktiske dyr lever under helt spesielle lysforhold. Forskere ved Universitetet i Tromsø har funnet ut at reinsdyr takler de store lysforandringene ved å skifte farge på det lyset som reflekteres. Dette skjer ved at refleks-hinnen endrer form. Om vinteren presses fibrene tettere sammen fordi trykket inne i øyet er litt høyere enn om sommeren. Blått lys spres mer enn gult lys, og dermed blir en større del av netthinnen stimulert om vinteren. På denne måten blir vinter-øyet mer lysfølsomt, og ikke så skarpt.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-14.