Roboter blir bygningsarbeidere

Forskere har lagd små roboter som bygger både tårn og borger, helt uten at noen styrer dem. Akkurat som termittene i naturen!

08. des 2014 06:00
Roboten Termes De små robotene kan bygge både tårn og pyramider, helt uten sjef. Foto: Eliza Grinnell/Harvard School of Engineering and Applied Sciences

Tenk at små insekter som termitter klarer å bygge noe så svært som en termitt-tue! Hver termitt har knøttliten hjerne. Det er ingen som leder arbeidet eller gir beskjeder om hva som skal gjøres. Likevel lager termittene flere meter høye tuer med ganger og rom – ja, til og med eget lufteanlegg!

Digre byggverk

Hva om vi kunne lage roboter som er like flinke? Det var akkurat det en gjeng med amerikanske forskere tenkte før de fant opp TERMES-robotene. Disse søte, små maskinene kan trille rundt og klatre i trapper. De kan hente og bære med seg byggeklosser av skumplast. Og de kan bygge digre byggverk, uten at noen forteller dem hvor de skal legge klossene. Men hvordan klarer de det?

Følger enkle regler

De små robotene vet ikke hva de skal lage. Men forskerne har programmert dem slik at de følger noen enkle regler. Én regel sier for eksempel at robotene må legge klossene slik at det går an å klatre opp på dem. Robotene følger også lover for hva slags plasser de kan legge klossene på. Disse reglene er spesielle for akkurat det bygget de holder på med.

Tre Termes-roboter som bygger

Foto: Eliza Grinnell/Harvard School of Engineering and Applied Sciences

Lager borger og pyramider

Mer skal det ikke til. Nå klarer de små TERMES-robotene å lage både borger og pyramider, helt uten at noen styrer dem. Hvis noen av robotene blir borte, gjør det ikke noe. Da kan noen nye maskiner bare fortsette å bygge på byggverket.

På andre planeter

Men hva skal vi egentlig med slike robot-termitter? Forskerne tenker seg at de kanskje kan brukes til å arbeide på andre planeter eller på havets bunn, der det er vanskelig for mennesker å komme til.

Mer om roboter og termitter på nysgjerrigper.no

  • Søk i arkivet og bruk søkeordene "termitter" eller "robot*".
  • Les artikler om roboter som brukes i medisin, mot ugress eller til å utforske liv på andre planeter.
  • Les artikkelen "En-to-tre-fire …" – en innføring om livet i regnskogen. 

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-14