Midd slår gepard

Vi mennesker synes det er veldig spennende å konkurrere og er alltid opptatt av hvem som er størst, minst, eldst eller raskest – også i dyreverdenen. Møt den aller raskeste!

Midden løper 322 kroppslengder i sekundet. (Foto: Shutterstock, Picturepoint.no)

Geparden blir ofte regnet som verdens raskeste landdyr. Den kan løpe i over 100 kilometer i timen. Men det er jo litt urettferdig å sammenlikne ulike dyr bare ved å se på farten. Noen er kjempestore med lange bein, mens andre er ørsmå. Da er det mer rettferdig å måle farten i forhold til hvor stort dyret er. Da blir geparden en skikkelig treging i forhold til mange insekter og andre småkryp – den løper "bare" 16 ganger sin egen kroppslengde i sekundet.

Superrask midd

Inntil nylig var det en løpebille som hadde rekorden. Den kan løpe 171 kroppslengder per sekund, eller 9 kilometer i timen. Men nå har man funnet en midd som kan løpe 322 kroppslengder i sekundet. Det tilsvarer at du løper i over 2000 kilometer i timen!

Hardhaus

Ikke bare løper midden fort: Den er en skikkelig hardhaus som kan løpe på betong som er 60 grader varm. Og den kan bråstoppe og skifte retning utrolig kjapt.

Midd

Midd er ørsmå edderkoppdyr som gjerne har en rund eller avlang kropp og fire par bein. Mange ser ut som ørsmå knallrøde eller brune perler. Huset ditt – og senga di – er fullt av en av de vanligste middene, nemlig støvmidd! Men de er så små at du ikke kan se dem. Verdens raskeste midd minner mest om et lite sesamfrø.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-14