Innovasjon - å skape noe nytt

Forestill deg et gulv så sterkt at elefanter kan trampe over det. Eller et fiskeagn med duft som garantert gir deg torsk på kroken. Det er innovasjon, det!

Innovasjon kaller vi det når vi skaper noe nytt. Det kan være en helt ny vare eller en tjeneste. Men det kan også bety nye måter å lage noe på. Ordet blir ofte brukt i forbindelse med forskning. Her er noen eksempler på norsk innovasjon.

Binge skal redde grisunger

Mange grisunger dør i løpet av de første 48 timene etter at de er født. Enten fryser de i hjel, sulter eller dør fordi grisemor legger seg oppå dem. Norske forskere har tegnet en ny type fødebinge for purker. Den nye bingen er delt i to, slik at mor og barn er sammen, men likevel adskilt slik at purka ikke kan legge seg oppå ungene. Løsningen er klar, og nå gjenstår det bare å lage en ordentlig grisebinge som kan selges til grisebønder i Norge og andre land. Da kan vi være stolte av å kalle det norsk innovasjon.

Grisunger og purke i binge

Lager supergulv

Gulvbelegg kommer i mange varianter. Tepper, fliser, plast og parkett er bare noen. Men hva med et gulv som er så sterkt at selv ikke en elefant klarer å lage riper i det? Det er nettopp det forskningsprosjektet "Elefantgulv" er i gang med. Her jobber de med å utvikle et gulv som har så hard overflate at det visstnok skal tåle alt. I hvert fall en elefant på rulleskøyter. Det betyr at de som skal lage gulvet, trenger å vite mer om helt andre materialer enn det som tidligere har vært brukt.

Tegning av elefant på rulleskøyter

 

Nye bær til syltetøy

Gutt som må velge syltetøy (Hovedtekstbilde)Foto: /ill.: Melkeveien designkontorI Norge er vi så glade i jordbær og bringebær at det nesten ikke er bær igjen å lage syltetøy av. Derfor har forskere, jordbærdyrkere og de som selger syltetøy, jobbet sammen om å finne nye typer bær de kan bruke til dette.

30 bringebærsorter og like mange sorter jordbær er testet ut. Forskerne har vurdert om de ulike plantene gir nok bær, og om de har riktig farge, smak og holdbarhet. Når forskerne til slutt blir enige om hvilke bær som er best, kan de som lager syltetøy, lage enda mer. Og vi som er så glade i bær, kan få enda mer syltetøy på frokostbordet.

Kunstig agn med lukt

Det er vanlig for fiskere å bruke matfisk som agn. Det krever at fiskerne må bruke både plass og energi til å fryse ned og oppbevare agnet om bord i båtene sine. Det er ganske kostbart. Et norsk selskap skal gjøre det både enklere og billigere for fiskere å fange fisken. Sammen med forskere utvikler de nå et kunstig agn lagd av avfall fra fisk. Agnet skal tilføres ulike lukter som tiltrekker seg fisk som torsk, kveite og laks. Fiskerne kan få på kroken akkurat de fiskene de ønsker seg! I tillegg er det miljøvennlig fordi de bruker fiskeavfall i det kunstige agnet.

Fra søppel til hus

Flygeaske er avfall fra søppel som brennes. Flygeaske inneholder giftige stoffer og er svært skadelig for miljøet. Forskere ønsker å finne ut hvordan de kan bruke avfallet, slik at vi slipper å sende de giftige stoffene ut i naturen. Planen er å lage skumplast av flygeasken. Skumplast er et nyttig materiale som blant annet brukes som isolasjon i hus. Med denne forskningen kan vi gjøre et stort miljøproblem om til noe nyttig som vi i tillegg kan tjene penger på.

Søppeldynge som brenner

Gull av norsk ull

Vi har all grunn til å være stolte av den norske saueulla. Den er sterk og har fine krøller. Men dessverre blir få ting lagd av norsk ull. Derfor jobber forskere med å gjøre norsk ull mer populær og gjøre det mulig å kjøpe garn, klær og andre ting som er lagd av den norske saueulla. For å få til dette har de samlet inn informasjon og arbeidet med å få de som lager ull til å samarbeide med dem som lager klær og tekstiler. Ull er et rent, sterkt og trygt materiale som kan brukes til mer enn sokker og gensere. Det kan også brukes i tepper, isolasjon og mye annet.

Ull

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-14

Alle foto: Shutterstock