Gal etter gulrøtter

Den er bitte liten, og bor i grantrærne om vinteren. Men om sommeren er den klar for fest. Gulrotfest! Fordi det lille insektet gulrotsuger elsker gulrøtter.

Mikroskopbilde av en gulrotsuger

Gulrotsugeren gjør store skader i gulrotåkeren. Det lille insektet på 1,5 millimeter kan legge 900 egg i en sesong! (Foto: Norsk Landbruksrågiving Viken)

 

Den lille vegetarianeren er lysegrønn og bare 1,5 millimeter lang. Den har vinger og flyr fra grantrærne og over til gulrotåkeren når den svermer – altså når den formerer seg. Dette skjer når det begynner å bli varmt i lufta i juni. Men ikke alle er glade for å få besøk av gulrotsugeren. I hvert fall ikke bøndene. For insektet angriper områdene der det dyrkes gulrøtter, og skader over 70 prosent av avlingene.

Syke gulrøtter

Krusesjuke på gulrotplante (Hovedtekstbilde)Her er en gulrotplante som har fått et stikk av gulrotsugeren og utviklet “krusesyke”. Bladene kruser seg og gulrøttene smaker ikke som de skal.
Foto: Norsk Landbruksrådgiving Viken
For å løse problemet har forskere ved Bioforsk studert gulrotsugeren i tre år.

– Insektet angriper grønnsakene ved at den suger til seg plantesaft fra gulroten samtidig som den sprøyter inn en bakterie og andre stoffer. Bakterien gir planten noe som heter "krusesyke". Sykdommen gjør at gulroten ikke vokser som den skal. Bladene blir krusete, og grønnsaken smaker ikke som den skal. Og da er det vanskeligere for bøndene å selge gulrøttene sine til butikkene, forklarer Richard Meadow. Han forsker på skadedyr.

Skremmer med lukt

Limfelle i gulrotåker (Hovedtekstbilde)Forskerne setter opp slike feller med lim på. Da kan de følge med på når gulrotsugeren kommer til åkeren og er i ferd med å gå til angrep. Gulrotåkeren blir da gjerne dekket til med en duk for å holde insektene unna.
Foto: Norsk Landbruksrådgiving Viken
Forskerne har testet ut forskjellige måter de kan beskytte gulrøttene på. De har satt ut limfeller i åkrene. Og de har påført lukter rundt plantene for å se om de kan jage bort insektet med en lukt som det ikke liker. Nå skal forskerne også se nærmere på hvilke sprøytemiddel som kan brukes i åkeren. Forskerne har foreløpig ikke funnet én bestemt måte som kan skremme insektet vekk. Den lille gulrotsugeren er nemlig en liten smarting og ikke så lett å lure, men forskerne jobber fremdeles med saken. Derfor er det ikke sikkert det blir gulrotfest i så mange år til.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-14