Hvor mange heliumsballonger trenger et barn for å lette?

Hvor mange heliumsballonger trengs for å få et barn til å fly? Historier om folk som er blitt løftet - og at noen attpåtil har forsvunnet, inkludert en prest - pirrer utforskertrangen til 6. og 7. trinn ved Gjerøy skole.

Heliumballonger og elever (Medium caseimage)

Av 6. - 7. klasse ved Gjerøy skole i Rødøy kommune i Nordland. 
Vinner av 2. pris på mellomtrinnet og Naturfagprisen i Årets Nysgjerrigper 2014. Naturfagprisen gis i samarbeid med Naturfagsenteret.
 

Elevene øver seg på telefonsamtaler og å lage budsjett. Helium er kostbart både å kjøpe og frakte. De søker og får innvilget støtte fra Nysgjerrigperfondet og kraftverket.

Elevene tar kontakt med en ballongleverandør og gjør utregninger for å finne ut hvor mye en ballong kan løfte. En ballong i megastørrelse med 86 centimeter i diameter kan løfte 340 gram. De regner ut at 170 ballonger må til for å løfte et barn på 40 kilo. Siden ingen har lyst til å vinke farvel til en klassekamerat, vil de gjennomføre eksperimentet i mindre skala og sende opp en bamse i en kurv.

Ballong til værs

Ballongoppblåsingen foregår i gymsalen. Elevene har satt opp målestasjoner for å blåse ballongene i akkurat passe størrelse. Jubelen står i taket når bamsen i kurven svever over bakken! Så går elevene utendørs: Ballongene festes til kurven, festelinen er montert og et kamera er på plass for å ta bilder fra ferden. Men da går det galt: Festelinen ryker og det går som med presten - hele herligheten forsvinner ut i det blå. Trøsten er at elevene har fått bekreftet at det er fullt mulig å sende noen til værs med heliumsballonger.

Les rapporten her: Hvor mange heliumsballonger trenger et barn for å lette?