Den lengste dagen

Nå starter snart sommerferien for de fleste! Samtidig begynner dagene å bli kortere - i morgen er det nemlig sommersolverv.

Solskinn og blå himmel I år inntreffer sommersolverv på den 21. juni. Foto: Colourbox

Sommer, sol og ferie er det som venter de fleste av oss på denne tiden av året. Men er det ikke rart at sommerferien starter nå som dagene begynner å bli kortere?

"Sola snur"

Den dagen jorda heller slik at den nordlige halvkulen er på sitt aller nærmeste i forhold til sola, kaller vi sommersolverv. På folkemunne heter det at "sola snur". Det betyr selvsagt ikke at sola faktisk vender på seg! Jorda går i bane rundt sola og samtidig peker jordas akse alltid i samme retning, uansett hvor i banen den befinner seg. Det vil si at halvkulen vi bor på nå begynner å lene seg vekk fra sola, mens den sørlige halvkulen begynner å komme nærmere.

jorda i bane rundt sola

Figuren viser hvordan jorda beveger seg i bane rundt sola. Punkt 4 viser sommersolverv og at den nordlige halvkulen vender mot sola. På motsatt side (punkt 4) er det vintersolverv. Mellom solvervene ser vi høstjevndøgn (punkt 3) og vårjevndøgn (punkt 1). På disse dagene er natt og dag nøyaktig like lange. Illustrasjon: Wikimedia commons/Horst Frank CC BY-SA 3.0

Den varmeste dagen?

Man skulle kunne tro at den dagen det er sommersolverv alltid er den varmeste dagen i året. Det er jo tross alt denne dagen sola skinner lengst på oss som bor på den nordlige halvkulen. Men naturen er bygd opp på en mer komplisert måte enn som så. Været påvirkes av temperaturen til både jord, hav og luft. Disse trenger alle tid for å bli oppvarmet. Derfor kommer ofte det varmeste sommerværet en stund etter sommersolverv. Du har altså noe å se frem til!

Kilde: astro.uio.no