Sprøyte uten stikk

Vaksine uten nålestikk - er det bare ønsketenkning? Nå har britiske forskere funnet en måte å gi vaksiner ved hjelp av sukker, ikke spisse nåler.

Forskere strør sukker på armen og drikker te (Ingressbilde) Forskere har funnet opp en ny sukkervaksine. Ill.: Melkeveien designkontor

Vaksiner mot alvorlige sykdommer er viktige for folks helse over hele verden. Men det er ikke alltid lett å nå fram til alle. Mange vaksiner består av levende celler og må oppbevares kjølig for ikke å bli ødelagt. I deler av verden er ikke dette så lett. Mange steder er også sprøyter og annet medisinsk utstyr mangelvare.

Sukkervaksine

De britiske forskerne greide å løse opp cellene i sukker og tørke dem, slik at de holdt seg like effektive selv om de ble oppbevart i romtemperatur. Sukkervaksinen ble formet til ørsmå pigger på en liten skive. Når skiven legges på huden, løser sukkerpiggene seg opp og trekker seg inn i huden. Spesielle celler i huden finner de fremmede vaksinecellene og setter immunapparatet i gang med å lage antistoffer.

Billig og praktisk

Denne billige, praktiske og effektive metoden kan gjøre det mye lettere å nå fram til flest mulig med vaksiner mot sykdommer som HIV og malaria. Med tiden kan den også brukes til småbarnsvaksiner, diabetesmedisin og liknende.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-14