Skattejakt i isen

I den norske fjellheimen ligger det skatter under flere tusen år gammel is. Ikke gull og edelstener, men fortidens teknologi: Redskap og våpen brukt til jakt og fiske av mennesker bare iført skinnfell. De skaffet seg nesten alt de trengte gjennom jakt på villrein.

Forskere med georadar på isen (Ingressbilde) Sånn ser georadaren ut. Her testes den av forskere fra NTNU. Målet er å finne ut om det ligger spennende gjenstander i metall i noen av islagene under. Foto: Martin Callanan

På Vitenskapsmuseet i Trondheim fins verdens eldste og største samling av slike fortidsminner fra isbreer. Noen av redskapene her er 10 000 år gamle. Og nå vokser samlingen. Grunnen er at isen smelter og beveger seg, fordi vi har fått et varmere klima. Slik dukker det av og til opp en og annen pil, et knivskaft eller annet verktøy av stein eller bein rundt isbreene.

Skattedetektor

pil funnet i snøfonn ved snøhetta (Hovedtekstbilde)Denne pilen med styrefjær ble funnet i en snøfonn like ved Snøhetta. Selv etter flere tusen år i isen er den så god som ny.Mange av funnene leveres inn av vanlige turgåere. Andre har som hobby å lete etter disse fortidsminnene. På den måten bidrar de til viktig forskning på forfedrene våre.

I tillegg har forskerne hjelp av en "skattedetektor": en spesiell radar som hjelper arkeologene til å se hva som ligger under flere meter med eldgammel is og snø. Radaren har også gitt oss ny kunnskap om hvordan de ulike snøfonnene er bygd opp av lag på lag med snø og is. Nå jobber de med å finne ut hvordan radaren kan brukes til å finne gamle gjenstander i fonnene.

Spark i snøen

Men radaren "ser" bare redskaper i metall under snøen. Andre ting må man lete etter på gamle-måten. Så har du en forsker i magen, kan det være lurt å sparke litt ekstra i snø og grus neste gang du er på fjelltur.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-14