Maskiner på skolebenken

Universitetet i Tokyo er berømt for den vanskelige opptaksprøven sin. Likevel kommer hundrevis av ungdommer inn på universitetet hvert eneste år. Men kan en maskin klare opptaksprøven? Det håper japanske forskere.

Datamaskin som klør seg i hodet (Ingressbilde) Hvor smart kan en datamaskin bli? Ill.: Melkeveien designkontor

De prøver nemlig å programmere en datamaskin til å klare oppgaven.

Må kunne skrive

Den vanskelige opptaksprøven inneholder spørsmål om alt fra historie til matematikk og fysikk. Det er ikke noe problem for en datamaskin å finne de riktige svarene. Datamaskiner er nemlig kjempegode til å finne informasjon. De kan søke gjennom et helt leksikon på noen sekunder. De regner også både raskere og bedre enn oss mennesker. Men for å klare prøven må maskinen forstå spørsmål skrevet på alminnelig japansk. Den må også skrive svarene slik at et vanlig menneske kan forstå dem. Og en må til og med kunne lese og skrive lange historier! Det er fryktelig vanskelig å lære en datamaskin alt dette. Men forskerne prøver likevel.

Mennesker møter maskiner

For å nå målet sitt må forskerne finne ut en hel masse, både om mennesker og maskiner. Det kan være både viktig og nyttig. Vi mennesker lager hele tiden bedre og smartere datamaskiner. Vi har flere roboter rundt oss for hver dag som går. Mennesker og maskiner møtes oftere og oftere. Derfor er det kjempeviktig at vi kan kommunisere med alle disse maskinene. Og at de kan kommunisere med oss.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-14