Fortsatt superstjerne

Det er over hundre år siden han døde. Likevel er den norske skuespillforfatteren Henrik Ibsen fremdeles en stor stjerne over hele verden.

Henrik Ibsen (Ingressbilde) Bildet viser Henrik Ibsen mot slutten av livet. Foto: Picturepoint.no

I Norge er vi veldig stolte av Henrik Ibsen (1828-1906), og det er ikke så rart.  Skuespillene hans er blant de mest spilte i verden. Noen mener at Ibsen til og med er større enn William Shakespeare. Shakespeare var en engelsk skuespillforfatter som levde for nesten 400 år siden. Han skrev mange morsomme og triste skuespill, og er kanskje mest kjent for stykket om Romeo og Julie.

Vår egen Henrik Ibsen har skrevet teaterstykker som Peer Gynt, Et dukkehjem, Hedda Gabler, Vildanden og mange, mange flere. De er oversatt til flere enn 60 språk og spilles på teaterscener over hele verden.

Ung Henrik Ibsen (Hovedtekstbilde)Slik så Henrik Ibsen ut i slutten av 20-årene, tidlig i forfatterskapet.
Foto: Picturepoint.no

Forsker på Ibsen

Ibsen skrev om norske menneskers liv. Likevel er historiene like interessante for mennesker i helt andre deler av verden. Man skulle også tro at teater som ble skrevet for så mange år siden, har gått ut på dato. Men slik er det ikke. Og det er nettopp det som gjør Henrik Ibsen til den stjernen han fremdeles er. Ibsen skrev om saker som er like viktige i dag som den gangen han skrev dem.

Ved Universitetet i Oslo har vi et eget senter som forsker på Henrik Ibsen. Her jobber forskere som prøver å finne ut så mye som mulig om den store kunstneren. 

Viktige budskap

Forskeren Frode Helland forteller at Ibsen var en tøff og uredd forfatter. Han tok opp vanskelige temaer som interesserte alle typer mennesker, men som ingen turte å prate om.

Bokrygger med Ibsens verker (Hovedtekstbilde)Foto: Picturepoint.no

- Ibsen var tidlig ute med å skrive om emner som makt, fattigdom og ekteskap. I noen land har man vært nødt til å endre på stykkene til Ibsen for i det hele tatt å få lov til å vise dem. Derfor er Henrik Ibsens skuespill fremdeles viktige for samfunnet, over hundre år etter hans død, forteller Ibsen-forskeren.

Les mer om og løs oppgaver om Henrik Ibsen i "Matematiske utfordringer".

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-14