Forskere løste billegåte

Forskere har studert en interessant type biller i Øst-Afrika. Kortvingebillene lever på de mange vulkanske fjelltoppene i området og tilhører én og samme familie. Likevel har de utviklet seg til helt ulike arter.

Kortvingebille (Ingressbilde) Foto: Picturepoint.no

Denne forvandlingen har skjedd gjennom millioner av år. Forskere har studert DNA-et til en gruppe kortvingebiller, og funnet ut hvorfor og hvordan dette har gått for seg. For 10 millioner år siden var klimaet i Øst-Afrika nemlig helt annerledes enn det varme og tørre klimaet som er i dag. Da var området dekket av en tett regnskog med rikt plante- og dyreliv.

På vulkanfjellene

Men så begynte det å skje saker og ting. Klimaet ble etter hvert varmere og tørrere. Regnskogen ble erstattet av savanner – et tropisk landskap dekket av gress, spredte trær og andre planter. De nye omgivelsene skapte problemer for de artene som hadde tilpasset seg livet i regnskogen. Men kortvingebillene fant en løsning på problemet. Etter hvert fant de veien oppover de mange vulkanske fjelltoppene. Her var klimaet bedre for billene. Vulkaner har store avstander mellom seg. Så her – på forskjellige fjelltopper – har kortvingebillene levd på hvert sitt fjell og tilpasset seg sine nye omgivelser gjennom millioner av år.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-14