Vil du være med, så heng på

Datamaskiner og annen teknologi er i ferd med å ta over styringen av biler. Førerløse biler er ikke lenger en fjern fremtidsdrøm.

Illustrasjon, førerløs bil (Ingressbilde) I fremtiden kan kanskje sjåføren slappe av med en god bok mens bilen styres av en sjåfør i en lastebil som kjører foran. Ill.: Melkeveien designkontor

Nye biler er ganske smarte. Mange er utstyrt med datamaskiner, kameraer, radar og laserteknologi. Derfor kan de holde seg på veien og i riktig avstand til bilen foran - uten at sjåføren trenger å gjøre noe som helst.

Lang rekke

Forskere forsøker å lage biler som kan kjøre på egen hånd. For de fleste kan det virke skummelt å overlate styringen til en datamaskin. Men kanskje ville vi slappe mer av om vi visste at det var et menneske som styrte bilen – selv om sjåføren sitter i en annen bil? For nå har man funnet ut hvordan ett menneske kan styre et helt tog av biler! Den første bilen i toget er en lastebil med en dyktig sjåfør bak rattet. De andre bilene bruker datamaskiner og sensorer til å følge etter lastebilen. De reagerer lynraskt. Det kan faktisk være tryggere enn om alle bilene har hver sin sjåfør. Bilene i toget kan dessuten kjøre veldig nær hverandre. Da blir luftmotstanden mindre, og bilene bruker mindre bensin og slipper ut mindre eksos. Og de som sitter om bord i bilene, kan konsentrere seg om andre ting, som å lese, se en film eller spille et spill.

Ingen fremtidsdrøm

Alt dette kan kanskje virke som en fjern framtidsdrøm, men det fungerer faktisk allerede. Et tog med to trailere og tre personbiler har tatt en 200 kilometer lang prøvetur på en motorvei utenfor Barcelona i Spania. Om forskerne får det som de vil, kan slike biltog bli et vanlig syn på veien i løpet av de neste ti årene. Se video på YouTube, søkeord: Volvo Sartre

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-14