Flaggermusmobil

Enkle håndbevegelser er snart nok til å styre mobilen eller nettbrettet. Forskere i Norge arbeider med teknologien som blir kalt "flaggermusa".

12. mar 2014 06:00
Tema: TEKNOLOGI
Flaggermus (ill) ill.: Melkeveien designkontor

Har du en smarttelefon eller et nettbrett, vet du godt hvordan du skal bruke datadingsene dine, nemlig ved å berøre skjermen – noe vi kaller touchscreen. Men snart trenger du ikke engang å røre skjermen for å styre mobilen eller nettbrettet ditt. Forskere ved Universitetet i Oslo er med på å utvikle en helt ny type teknologi som kan gjøre det enda enklere å bruke en maskin. Den går ut på å styre dataen bare ved hjelp av håndbevegelser. Teknologien blir kalt "den norske flaggermusa".

Lydbølger og ekko

Flaggermusa bruker nemlig ultralyd til å orientere seg i mørket når den er ute og flyr. Ultralyd er lydbølger vi mennesker ikke kan høre. Når lydbølgene treffer noe i lufta, oppstår det et ekko, og forskerne har funnet ut at de kan bruke ekkoet til å kommunisere mellom menneske og maskin. Derfor har de plassert små ultralydsendere, flere mikrofoner og annen elektronikk inne i mobiltelefoner. Senderen fungerer på den måten at om man gir mobilen en beskjed ved hjelp av bevegelser, treffer signalet hånda, som igjen sender beskjed tilbake til mikrofonene i mobilen. Akkurat som et ekko.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-14