En kløpper til å gjemme seg

Forskere har funnet en helt ny maurart ved Kongsberg.

Ny maurart Lasius citrinus Denne mauren er for første gang sett nord for Tyskland. Foto: © Arnstein Staverløkk/NINA.

Selv midt på vinteren, når de fleste insekter overvintrer på en eller annen måte, kan forskere gjøre funn. Denne gangen er funnet litt av en sensasjon: en ny maurart er for første gang funnet i Norden.

Jordprøvene som den nye maurarten ble funnet i var riktignok fra mai, men likevel er forskerne forbløffet over funnet de nylig gjorde. De kjenner nemlig maurene ganske godt. Og det er ganske vanlig å finne nye insektarter som er innført til Norge.

Men det er ikke så vanlig å finne helt nye arter som naturlig hører hjemme her.

Liker varme

Maurarten, som er en jordmaur av arten Lasius citrinus, er glad i varme og aldri funnet nord for Tyskland. Og da er det ikke så rart at det var i Kongsberg-området den ble oppdaget. Her finner du nemlig noen av de høyeste sommertemperaturene i landet. Om vinteren faller det mye snø her, og dette beskytter godt mot sprengkulda.

Men hvis den finnes naturlig i Norge, hvorfor har da ikke forskerne funnet den før? Vel, Lasius citrinus er glad i å gjemme seg i jorda. Overalt hvor den lever er den vanskelig å få øye på. Så se godt etter neste gang du er i Kongsberg!

Kilde: forskning.no/NINA