Svart, svartere, svartest

Forskere har klart å lage et materiale som er det aller svarteste verden har sett. Eller, sett og sett, fru Blom. Dette stoffet er faktisk så svart at det fremstår som usynlig!

Supersvart materiale i aluminiumsfolie (Ingressbilde) Slik ser det svarteste materialet i verden ut. Foto: Surrey Nanosystems

Det kan være vanskelig å forstå hva det vil si at noe er så ekstremt svart, men fysiker Bjørn Hallvard Samset forklarer det godt med et eksempel: Tenk deg at det ligger et eple på et bord. For at du skal se det, må noe sende lys inn på eplet, og eplet må reflektere lys tilbake til øynene dine.

- Men hva om eplet lot være å sende lys tilbake, men isteden bare tok opp alt lyset? Da ville vi sett eplet som svart - en mangel på lys fra et bestemt område på bordet, sier Samset til NRK.no.

Visste du at...?

Fysiker Bjørn Hallvard Samset er også juryleder i barnas forskningskonkurranse, Årets Nysgjerrigper!

Bjørn Hallvard Samset (Hovedtekstbilde)Foto: CICERO

Supersvart stoff

Det nye supersvarte materialet tar opp mer enn 99,9 prosent av lyset som treffer det og slipper det ikke ut igjen. Vi ser bare at det er svart, men ingen detaljer. Hvis vi hadde laget en kjole av dette materialet, eller en usynlighetskappe ala Harry Potter sin, ville vi ikke sett sømmene, krøllene i stoffet og formene til kroppen inni klærne. Vi ville bare se et svart hull med hode, armer og ben stikkende ut.

Hvor brukes det supersvarte stoffet?

Men du finner nok ikke supersvarte klær i butikkene med det første. Forskerne ser for seg at materialet i første omgang skal kunne brukes til å forbedre utstyr som solcellepaneler, teleskoper og sensitivt fotograferingsutstyr.

Vrient å lage

Produksjonen av supersvart materiale er dessuten vanskelig. Det er laget av karbon-nanorør som dyrkes i en reaktor, og denne prosessen vet forskerne foreløpig for lite om. Her må det mer forskning til.

Kilde: nrk.no