Forskningskampanjen 2014: Språkforskere vil ha din hjelp

Bli med i Forskningskampanjen og hjelp forskere ta tempen på språket.

Elever intervjuer hverandre (Medium caseimage)

Det snakkes mange ulike dialekter og språk i Norge i dag, men vi vet ikke nok om hvordan bruken er. I Forskningskampanjen 2014 inviteres elever fra hele landet til å hjelpe forskere med å skaffe ny kunnskap om dette.

Ord og uttrykk

I tillegg til å kartlegge språk og språkbruk, skal kampanjen også undersøke hvilke ord og uttrykk som unge bruker i dag. Kan du noen ord som foreldrene dine eller andre voksne ikke kan? Bruker du mange engelske ord, eller kanskje ord fra andre språk? Disse ordene vil forskerne vite om, og ber om din hjelp til å samle dem inn.

Forsker Bente Ailin Svendsen (Hovedtekstbilde)Bente Ailin er språkforsker og nysgjerrig på hvilke ord som barn og unge bruker.
Foto: Ram Gupta/Universitetet i Oslo

Språkforsker Bente Ailin Svendsen ved Universitetet i Oslo er spent på hva dere finner ut: – Det er de unge som tar i bruk nye ord og vendinger, og det er her språkendringer ofte starter, forteller forskeren. – Når man forsker på endringer i språket er det derfor spesielt nyttig å få hjelp av barn og unge, sier Bente.

Registrere på nett

I et skjema på nett skal alle som deltar registrere ord og uttrykk, hvilke språk og dialekter man kan og når man bruker disse. Du skal dessuten intervjue andre om det samme. På nettsiden kan man sammenlikne egne resultater med andres. Finn for eksempel ut hvilke ord og uttrykk som er populære andre steder i landet, eller om jenter har andre favorittord enn gutter.

Forskningskampanjen

Forskningskampanjen arrangeres hver høst av Forskningsrådet og Nettverk for miljølære i samarbeid med et forskningsmiljø. Årets forskningsmiljø er MultiLing Senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo. Mer om kampanjen på nett: www.forskningskampanjen.no

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-14. 

(Foto øverst: Thomas Keilman)