Mpemba-effekten

De gamle grekerne visste det, og mange har prøvd å finne ut hvorfor: Varmt vann fryser fortere enn kaldt vann!

29. aug 2014 05:00
Iskrem som smelter Når du skal lage is kan det være kjekt å vite om Mpemba-effekten, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt. Illustrasjon: Melkeveien designkontor

Dette kalles Mpemba-effekten, etter en student fra Tanzania som oppdaget at det går raskere å fryse iskrem av varm krem enn av kald krem.

Bindinger

Forskere har hatt mange teorier om hvorfor. Men nå har en gruppe fysikere fra Singapore funnet ut at det skyldes de kjemiske bindingene inni vannmolekylene. Et vannmolekyl består av ett oksygenatom og to hydrogenatomer som deler elektroner - dette kalles en kovalent binding.

Svakere tiltrekning

Vannmolekyler tiltrekkes av andre vannmolekyler i nærheten. Men når vann varmes opp, beveger vannmolekylene seg mer og flytter seg lenger fra hverandre. Tiltrekningskraften mellom molekylene blir dermed svakere. Dette gjør at de kovalente bindingene inni molekylene kan slappe litt av og gi fra seg energi - og dette er det samme som skjer når molekylet avkjøles. Forskerne har regnet ut at denne virkningen får det varme vannet til å avkjøles raskere.

Da vet du det - skal du lage is, lønner det seg å varme opp saften eller kremen først hvis du er utålmodig!

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-14.