Kos og klapp, men ikke kyss!

Kos og klapp, men ikke kyss hunden din. Det sier forskere som har studert munnen til både hunder og hundeeiere.

Jente koser med hund (Ingressbilde) Klem, klø og klapp den gjerne på hunden din, men spar på kyssene, er rådene fra forskere. Foto: Shutterstock

Har du hund, har du helt sikkert opplevd at hunden kommer løpende for å hilse når du kommer hjem fra skolen, og hopper opp for å slikke deg i ansiktet. Eller du koser med hunden, og den slikker deg på hendene og i ansiktet. Det er da bare kos, ikke sant? 

Innrykk av bakterier

Kanskje du kysser hunden på snuten og lar den slikke deg på munnen. Gjør du det, kan du bare forberede deg på et innrykk av ikke så snille bakterier! Japanske forskere har tatt en titt i munnen til hunder og hundeeiere og sett akkurat hvilke bakterier hunden gir deg. Mange av bakteriene de fant, kan gi tannkjøttbetennelse, som kan få tennene til å løsne. Denne sykdommen kan dessuten føre til mer alvorlige sykdommer, som hjerte- eller nyresykdommer og diabetes. Og bare tenk på hvor hundekjeften har vært før den slikker deg - kanskje fant hunden en kuruke eller en halvspist mus da dere gikk tur, eller den satt og slikket seg bak. Da kan den gi deg skumle bakterier, som salmonella, eller ekle parasitter som rundorm eller bendelorm.

Spar kyssene

Det er deilig å kose med hunden. Så klem, klø og klapp den gjerne – men kyssene bør du spare til menneskene i flokken din!

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-14